Verslag van een dag meelopen op het Provinciehuis

Door: Gijs van der Heijden.

In het kader van het opleidingsprogramma voor jonge, Brabantse CDA-leden/-geïnteresseerden liep ik op 6 april jl. een dag mee op het Provinciehuis van Noord-Brabant. Statenlid Marcel Deryckere en fractiemedewerker Ernst van Welij hadden deze dag georganiseerd om een inkijkje te geven in hun werk voor de Brabantse CDA-fractie.

Niet veel mensen weten over het werk van de Statenleden in het Provinciehuis. Het is dé reden waarom het CDA allerlei mensen, individueel of in groepen, uitnodigt om een keer te komen kijken. Toevallig viel deze meeloopdag samen met een bezoek van de Vrouwen van Nu uit Oirschot. Mijn programma begon met het meeluisteren naar een openbare vergadering over Staatsbosbeheer. Ter sprake kwamen o.a. afvaldumpingen, toenemende criminaliteit en het verliezende gezag van boswachters in hun gebieden. Heel interessant om eens te horen waar boswachters allemaal mee te maken hebben! Daarna ben ik met Ton Braspenning, een collega-Statenlid van Marcel, meegegaan naar een bijeenkomst waar politieke partijen vragen kunnen stellen aan gedeputeerden, de ministers van de provincie. Het CDA stelde daar vragen over de veehouderij.

Vervolgens heb ik samen met een andere meeloopgast en met de Vrouwen van Nu een quiz mogen spelen met weetjes over de provincie, waarbij de dames een bezoek aan de Tweede Kamer konden winnen. Dat lukte en dus gaan zij binnenkort naar Den Haag.

Van fractievrijwilliger Jos kregen we een uitgebreide rondleiding door het Provinciehuis. We gingen langs verschillende zalen, de publieke tribune en helemaal naar boven om het uitzicht vanaf de 23ste verdieping te zien. Ook bekeken we de fractiekamers en de Statenzaal. Als laatste gingen we naar de ondergrondse schuilkelder van het Provinciehuis. Bijzonder indrukwekkend om te aanschouwen welke voorbereidingen er tijdens de Koude Oorlog waren getroffen voor een mogelijke atoomaanval of -ramp.

Na afloop van de tour gaf Marcel uitleg over zijn werk als Statenlid en waarom het Statenwerk best wel van belang is. Ook passeerden enkele interessante thema’s de revue, zoals de versnelde transitie van de veehouderij en de totstandkoming van de Brabantse coalitie. We sloten af met het volgen van een live debat in de grote vergaderzaal.

Leuk om een keer te zien wat er allemaal in het Provinciehuis gebeurt (over alle kunstwerken en De Deur bij de Statenzaal heb ik het nog niet eens gehad). Ik zou het iedereen aanraden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.