Spreektekst Ton Braspenning – Uitwerking Flankerend beleid versnelling transitie veehouderij 22/09

Spreektekst1  Ton Braspenning – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
Debat over uitwerking Flankerend beleid versnelling transitie veehouderij
(22-09-2017)

Voorzitter,

Het besluit van 7 juli jl. is in de ogen van het CDA een historische fout. En na deze historische fout dreigt nu een historische blamage. Uw flankerend beleid lijkt blamerend beleid te worden.

Als CDA hebben wij u keer op keer gewaarschuwd: uw plannen zijn financieel, technisch, praktisch én juridisch niet haalbaar. En onze zorgen blijken terecht: de provincie krijgt de ene na de andere juridische procedure aan de broek. We zijn heel benieuwd naar de antwoorden op onze schriftelijke vragen eerder deze week, over het aantal, de uitkomst en kosten van al deze procedures.

Voorzitter,

Terwijl de nieuwe regels voor veehouders meteen na 7 juli in gingen, gaf het college zichzelf een hele zomer de tijd om na te denken over verzachtende maatregelen. En het resultaat is teleurstellend: het beleid is nog verre van af en in de 80% die voor ligt, zit nog geen 20% van de eisen die coalitiepartner VVD t.a.v. het flankerend beleid stelde. Heel teleurstellend: met een niet-operationeel stalderingsloket, een tegoedbon en niet-realistische energiemaatregelen (zoals zonneweiden: dikke investeringen en een lange terugverdientijd) komt u er niet.

Het college wil boeren ondersteunen met nieuwe stalsystemen. Maar deze ontwikkelen kost veel tijd en geld, terwijl de vergunning al in 2019 rond moet zijn. Bent u bereid om veehouders die vóór 2028 willen investeren in deze nieuwe stalsystemen meer tijd te geven en hen niet te dwingen in de tussentijd te investeren in verouderde technieken?

Bent u bereid om bijzondere keurmerken, zoals Biologisch en Beter Leven, tot 2028 de tijd te geven om de uitstoot te beperken?

Uw ondersteuning voor jonge veehouders en veehouders op leeftijd is een sigaar uit eigen doos, want u grijpt terug op bestaande regels en partners.

Wat doet u concreet voor deze twee groepen om hen financieel te helpen?

En hebt u in beeld wat voor veehouders de fiscale gevolgen zijn van uw maatregelen? Daar hebben we u nog niet over gehoord en daar zijn we heel benieuwd naar.

Als alternatief voor uw plannen stelt het CDA een stoppersregeling voor, genaamd Coöperatief Door Afbouw (CDA). Stoppen in uiterlijk 2028 levert veehouders als voordeel op dat zij niet hoeven te voldoen aan de nieuwe eisen. U zou kunnen overwegen om bij deze deal te betrekken dat zij tot die tijd 90% van hun veestapel mogen houden. Dit levert direct minder uitstoot op.

Voorzitter,

Tot slot: de historische fout is helaas al gemaakt. Voorkomt u echter een historische blamage en komt s.v.p. terug met nieuwe plannen. Plannen die compleet en fatsoenlijk zijn en die écht helpen.

1 Alleen het gesproken woord telt.

Spreektekst Ton Braspenning uitwerking Flankerend beleid versnelling transitie veehouderij (22 september 2017)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.