Spreektekst Marcel Deryckere – Bezuiniging philharmonie zuidnederland 22/09

Spreektekst1  Marcel Deryckere – Lid Provinciale Staten Noord-Brabant
Debat over de bezuiniging op de philharmonie zuidnederland
(22-09-2017)

Voorzitter,

Het reces was nog maar net begonnen, toen gedeputeerde Swinkels een verrassing voor Brabant in petto had. Ik neem u graag mee in het proces van de afgelopen maanden.

Op 3 februari stelden deze Staten een begrotingswijziging vast voor de philharmonie zuidnederland: 2 miljoen euro voor 2017 en onder voorbehoud ook voor de jaren daarna.

Op 13 juli maakte de gedeputeerde bekend een half miljoen euro van de voor de philharmonie zuidnederland bestemde gelden vrij te maken voor andere symfonische initiatieven. Dit was een besluit van Gedeputeerde Staten en werd via een Statenmededeling aan Provinciale Staten bekend gemaakt.

Ná de themavergadering van 8 september leerde ingewonnen expertise ons dat dit besluit van Gedeputeerde Staten onrechtmatig is. Er is géén mandaat vanuit Provinciale Staten om de half miljoen euro anders te besteden dan aan de philharmonie zuidnederland. De begrotingswijziging van 3 februari kent maximaal 2 miljoen per jaar toe aan de philharmonie en geeft géén ruimte voor andere bestedingen.

De gedeputeerde blijkt van plan zijn eigen mandaat achteraf, in de Bestuursrapportage en Begroting 2018, te verruimen, zodat het besluit tóch doorgang kan vinden. Zo zet hij Provinciale Staten op het verkeerde been.

De gedeputeerde heeft dus onrechtmatig gehandeld en Provinciale Staten buiten spel gezet.

Iedereen in deze zaal weet hoe veelbesproken onze samenwerking met de philharmonie zuidnederland is. Op 3 februari spraken we nog uitvoerig over het belang van de philharmonie en de standplaats Eindhoven.

Daarom de volgende vragen:

Waarom kiest deze gedeputeerde voor een misleidend proces dat Provinciale Staten buitenspel zet?

Waarom heeft de gedeputeerde zonder mandaat van Provinciale Staten het besluit genomen om 0.5 miljoen euro van de Philharmonie Zuid-Nederland te benutten voor andere symfonische initiatieven?

Waarom verrast deze gedeputeerde alles en iedereen, van Provinciale Staten tot de provincie Limburg en de minister, met een eenzijdig en onrechtmatig besluit?

Waarom volgt u in dit dossier niet uw eigen principe ‘eerst beleid, dan geld’ en komt u niet met concrete plannen voor de half miljoen vrijgemaakte euro’s?

Wij zien uit naar de antwoorden van de gedeputeerde.

1 Alleen het gesproken woord telt.

Spreektekst Marcel Deryckere bezuiniging philharmonie zuidnederland (22 september 2017)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.