Schriftelijke vragen toekenning provinciale cultuursubsidies

Schriftelijke vragen van Statenlid Marcel Deryckere over de toekenning van provinciale cultuursubsidies.

Klik op de volgende link: Schriftelijke vragen over toekenning provinciale cultuursubsidies.

Geacht college, 

Afgelopen vrijdag maakte de provincie Noord-Brabant bekend welke Brabantse culturele instellingen de komende vier jaar kunnen rekenen op subsidie. Eenentwintig organisaties ontvangen in totaal 17,4 miljoen euro.

Een groot gemis in het besluit van de provincie is de culturele sector in Tilburg. Maar liefst zeven Tilburgse culturele instellingen ontvangen geen enkele financiering van de provincie. Opvallend is bijvoorbeeld het stopzetten van de steun aan Stichting Mundial, bekend van o.a. het Festival Mundial dat jaarlijks ruim twintigduizend mensen naar Tilburg trekt. Bovendien is Mundial een organisatie met diepe wortels in de Tilburgse samenleving, dat behalve het festival nog vele andere activiteiten voor de stad organiseert.

Een ander voorbeeld is Incubate, de organisatie die, nog geen jaar geleden, van de provincie 140.000 euro extra kreeg om een tekort in de begroting te dichten. Nu trekt de provincie alsnog de stekker uit het festival. Het CDA vindt dit geldverspillend en inconsistent beleid.

Ondanks de kritiek op de scheve verdeling van de Haagse cultuurmiddelen lijkt de spreiding van cultuurinstellingen over Brabant voor de provincie Noord-Brabant geen rol te spelen. Terwijl het CDA het juist belangrijk vindt dat Brabanders overal in hun provincie een goed cultureel aanbod kunnen vinden. De geografische spreiding van onze cultuurmiddelen over de provincie zou wat het CDA betreft dus moeten meewegen bij de afweging om aan bepaalde organisaties wel of geen subsidie toe te kennen.

Dit brengt het CDA tot de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:

  1. Hebt u kennis genomen van de brief van de Tilburgse culturele instellingen aan de provincie Noord-Brabant?
  2. Wat is uw reactie op deze brief?
  3. Bent u het met de schrijvers eens dat het besluit van de provincie zorgt voor een culturele kaalslag in Tilburg?
  4. In de afgelopen maanden hebben zowel Provinciale als Gedeputeerde Staten geprotesteerd tegen de scheve verdeling van cultuurmiddelen tussen de Randstad en Brabant. In hoeverre neemt u de geografische spreiding over Brabant mee in de besluitvorming over provinciale cultuursubsidies?
  5. Bent u het met het CDA eens dat de maatschappelijke inbedding van culturele organisaties moet meewegen bij de beoordeling van culturele subsidieaanvragen?
  6. Nog geen jaar geleden, in december 2015, hebt u besloten 140.000 euro extra subsidie te verlenen aan Incubate om een groot incidenteel tekort te dekken. Nu besluit u dezelfde organisatie geen enkele steun te verlenen voor de komende jaren, waardoor het festival wellicht alsnog omvalt. Hoe legt u dit uit?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat zéér bedankt!

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie,

Marcel Deryckere

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.