Schriftelijke vragen over vergoeding mezenschade

Schriftelijke vragen van Statenlid Ton Braspenning over het vergoeden van vraatschade aan fruitbomen veroorzaakt door mezen.

Klik op de volgende link: Schriftelijke vragen over vergoeding mezenschade.

Geacht college,

Op 9 mei jl. oordeelde de Raad van State dat provincies vraatschade veroorzaakt door mezen moeten blijven vergoeden1, zoals te lezen was in o.a. het Algemeen Dagblad2 en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst3.

Tot 1 januari 2017 konden fruittelers bij mezenschade rekenen op een (afgebouwde) schadevergoeding van het Faunafonds. Sindsdien bestaat het Faunafonds niet meer en is met de inwerkingtreding van de nieuwe Wet natuurbescherming het fauna(schade)beleid gedecentraliseerd naar de provincies. Die zijn van mening dat mezenschade tot het ‘normaal ondernemersrisico’ behoort en niet hoeft te worden vergoed. Per 1 januari 2017 ontvangen fruittelers daarom géén schadevergoeding meer.

Het CDA is het met de fruittelers eens dat van normaal ondernemersrisico echter geen sprake is. De mees is een beschermde zangvogel, wat het nemen van effectieve maatregelen, op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier, onmogelijk maakt. Het gevolg: fruittelers blijven zitten met aangepikt en onverkoopbaar fruit.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) ging op 2 augustus 2017 tegen de beslissing van het Faunafonds en de provincies in beroep en kreeg van de rechter gelijk: bij vraatschade moet schadevergoeding worden blijven gegeven. Naar aanleiding van het hoger beroep aangetekend door de provincie Gelderland fluit nu ook de Raad van State de provincies terug.

Nu het fruitseizoen voor de deur staat, wil het CDA de schadevergoeding voor fruittelers snel geregeld zien en heeft voor u de volgende vragen: 

  1. Bent u bekend met de uitspraak van de Raad van State d.d. 9 mei jl. over het vergoeden van mezenschade?
  2. Wat gaat u aan de hand van deze uitspraak doen?
  3. Bent u, gegeven de naderende start van het fruitseizoen, bereid om Provinciale Staten hierover op korte termijn te informeren?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat zéér bedankt!

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie,

Ton Braspenning

1 Zie https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken-in-uitspraken/tekst-uitspraak.html?id=95043&summary_only=&q=.

2 Zie https://www.ad.nl/zeeland/raad-van-state-blokkeert-afbouw-vergoeding-mezenschade-perenboomgaarden-kapelle~a44c9314/.

3 Zie https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/05/09/rechter-fluit-provincies-terug-om-mezenschade.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.