Schriftelijke vragen over Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen

Schriftelijke vragen van Statenlid Caroline van Brakel over Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen.

Klik op de volgende link: Schriftelijke vragen over Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen.

Geacht college,

Terwijl in de Brabantse varkenssector de onrust groeit over de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in België, lijkt het Brabantse provinciebestuur rustig af te wachten.

Dat blijkt ook uit de woorden van gedeputeerde Van den Hout, die aangaf dat de besmetting in België onder controle lijkt. De volksgezondheid is niet in het geding en daarmee lijkt de noodzaak om echt in actie te komen afwezig.

Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest is echter enorm ingrijpend voor alle familiebedrijven en hun dieren. Het ontlopen van haar verantwoordelijkheid kan de provincie Noord-Brabant miljoenen euro’s aan schade kosten.
 
De fractie van het CDA heeft daarom voor u de volgende vragen:

 1. Wat heeft de provincie actief gedaan om het afgesproken nulstand beleid wilde zwijnen in Brabant te handhaven?
 2. Hoeveel gesprekken (bestuurlijk en ambtelijk) zijn er vanaf mei 2015 tot op heden met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geweest over de wilde zwijnen problematiek, op welke datums hebben deze plaatsgevonden en wat waren de uitkomsten van deze gesprekken?
 3. Hoeveel gesprekken hebben er vanaf mei 2015 tot op heden met betrokkenen in Brabant plaatsgehad over handhaving van het nulstand beleid en wat waren de uitkomsten van deze gesprekken?
 4. Klopt het dat het beheer van populaties wilde zwijnen op basis van de Wet natuurbescherming een verantwoordelijkheid is van de provincies?
 5. Kunt u aangeven welke omvang van de wilde zwijnenpopulatie in Brabant wenselijk is en in welke gebieden? Welke afwegingen heeft u hierbij betrokken?
 6. Welke verantwoordelijkheid heeft de provincie bij het voorkomen van ernstige schade bij varkenshouderijen?
 7. Als varkenshouders schade lijden, als hun varkens onverhoopt besmet worden door wilde zwijnen, wie betaalt deze schade dan?
 8. Kunt u aangeven of artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming erin voorziet dat provincies varkenshouders die schade lijden de schade betalen?
 9. Gaat de provincie in de risicoparagraaf van haar begroting een voorziening opnemen om eventuele schades te kunnen dekken, wanneer blijkt dat de nulstand niet adequaat is gehandhaafd?
 10. Welke schadeloosstellingen (gespecificeerd per kalenderjaar) zijn er vanaf mei 2015 tot op heden door de provincie uitgekeerd, daar waar bleek dat er schade was aangericht door wilde zwijnen?
 11. Zijn er schades gemeld, veroorzaakt door wilde zwijnen, die door de provincie niet zijn uitgekeerd? Met welke reden werd de gemelde schade niet uitbetaald en om welke bedragen (gespecificeerd per kalenderjaar) gaat het?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat zeer bedankt.

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie,

Caroline van Brakel

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.