Schriftelijke vervolgvragen ondersteuning familiebedrijven

Schriftelijke vervolgvragen van Statenlid Stijn Steenbakkers over de ondersteuning van familiebedrijven.

Klik op de volgende link: Schriftelijke vervolgvragen over ondersteuning familiebedrijven.

Geacht college, 

Het CDA heeft dankbaar kennis genomen van de antwoorden op onze schriftelijke vragen inzake de ondersteuning van familiebedrijven. Wij proeven een vooralsnog afwachtende maar open houding van het provinciebestuur t.a.v. de specifieke ondersteuning van familiebedrijven vanuit het economisch beleid van de provincie. Dat geeft de CDA-fractie hoop. Ook zien we dat de provincie in haar beleid al een aantal goede aspecten voor familiebedrijven heeft zitten.

Voor de fractie van het CDA zijn familiebedrijven dé ruggengraat van de Brabantse economie. Bovendien zijn ze historisch (zie het boek Het Nieuwste Brabant) en óók anno 2017 de cruciale aanjagers van noodzakelijke vernieuwing en verduurzaming van onze economie. Wij zijn dan ook van mening dat familiebedrijven en de specifieke, belangrijke rol die zij spelen méér aandacht verdienen vanuit Brabant. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat zij duidelijker worden gepositioneerd én beter ondersteund in het economisch beleid van de provincie.

Dat begint uiteraard bij kennis. Zijn familiebedrijven inderdaad de ruggengraat van de Brabantse economie, zoals de CDA-fractie denkt? Want hoeveel familiebedrijven heeft Brabant nu eigenlijk? In welke sectoren zijn ze actief? Hoeveel banen zitten er bij deze bedrijven? Hoeveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier? Welke uitdagingen spelen er precies bij deze ondernemers? Van welke overheidsregelgeving hebben zij het meeste last? Waar zijn ze vanuit de regionale overheid precies mee geholpen? We weten het niet exact. Veel van deze vragen zijn namelijk nooit onderzocht of de data hiervan zijn zo versnipperd of verouderd, dat deze geen goed, representatief beeld meer geven.

Het CDA heeft daarom de volgende schriftelijke (vervolg)vragen voor het college van Gedeputeerde Staten:

01. Bent u bereid een breed onderzoek naar familiebedrijven, onder regie van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) en het Brabants Familiebedrijven Genootschap (BFBG) in partnership met de provincie, te financieren?

02. Hebt u, behalve de door het CDA hierboven genoemde concrete vragen, zelf nog specifieke vragen/aspecten t.a.v. familiebedrijven, die u in een dergelijk onderzoek wilt laten onderzoeken?

03. Bestaat er in Brabant bij een universitaire instelling een leerstoel, zoals bij de Universiteit Nyenrode, die zich louter focust op familiebedrijven? Indien ja, wat is de formele naam van deze leerstoel?

04. Bestaat er in Brabant bij een hbo-instelling een lectoraat, zoals in Overijssel bij de Hogeschool Windesheim, dat zich louter focust op familiebedrijven? Indien ja, wat is de formele naam van dit lectoraat?

05. Wanneer een leerstoel en/of lectoraat t.a.v. familiebedrijven ontbreekt bij Brabantse universitaire/hbo-instellingen, bent u dan bereid om met de instellingen in gesprek te gaan om dit z.s.m. te bewerkstelligen?

06. Bent u bereid om hier eventueel financieel aan bij te dragen?

Behalve het verwerven van kennis en het creëren van een netwerk zijn ook bedrijfsopvolging en transparantie belangrijke uitdagingen voor het familiebedrijf.

07. Kunt u aangeven:

  1. waar in het huidige provinciaal beleid specifiek aandacht wordt besteed aan familiebedrijven; en
  2. of en hoe ondersteuning bij bedrijfsopvolging en (her)inrichting van de bedrijfsstructuur daar nu in zijn geborgd?

Wij zien de antwoorden op deze vragen graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat zéér bedankt!

Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie,

Stijn Steenbakkers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.