Reactie CDA op herindelingsproces Nuenen

De Brabantse CDA-fractie is zwaar teleurgesteld dat gedeputeerde Spierings (D66) opnieuw doordrammen boven draagvlak verkiest. Haar besluit om de herindeling van Nuenen als provincie over te nemen is een on-Brabants dictaat.

Het CDA is van mening dat gemeentelijke herindelingen altijd van onderaf moeten komen. Gemeenteraden en inwoners van gemeenten zijn degenen die gezamenlijk moeten besluiten over hun toekomst. De provincie heeft niet de democratische legitimiteit om deze keuze voor hen te maken. Alleen in extreme gevallen van financiële en bestuurlijke wanorde kan een provinciale interventie wenselijk zijn. Dit is niet het geval in de gemeente Nuenen.

De urgentie van een snelle, door de provincie afgedwongen fusie is niet aanwezig. Zowel het Bestuurskrachtonderzoek over de gemeente Nuenen van enkele jaren geleden als de commissie-Demmers spraken van verschillende knelpunten, maar niet van een acute problematiek die een versnelde herindeling noodzakelijk maakt.

De gemeenteraad van Nuenen heeft afgelopen maand aangegeven op zijn laatst in november te besluiten over de gewenste fusiepartner: Son en Breugel of Eindhoven. Over de noodzaak van een gemeentelijke herindeling was iedereen het eens. Het bepalen van de juiste partner(s) voor het vormen van een nieuwe gemeente vergt een zorgvuldig besluit. De Nuenense gemeenteraad stelde enkele maanden extra nodig te hebben om voldoende geïnformeerd tot een keuze te komen. Het CDA vindt dat de gemeenteraad het recht had én heeft op deze extra tijd.

Het CDA zal gedeputeerde Spierings via schriftelijke vragen oproepen om de provinciale ‘Arhi-procedure’ onmiddellijk te stoppen en de gemeenteraad van Nuenen weer zelf de mogelijkheid te geven om te beslissen over haar eigen toekomst.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.