Initiatiefvoorstel Natuurroutes in Brabant

Op 23 september jl. sprak Provinciale Staten Noord-Brabant over het initiatiefvoorstel Natuurroutes in Brabant, geschreven door Statenleden René Kuijken (CDA) en Martijn de Kort (PvdA). Zij hebben in hun voorstel een plan uitgewerkt om een digitaal platform in te richten, waarop fietsers en wandelaars terecht kunnen voor het zoeken naar en vergelijken van wandel- en fietsroutes in onze provincie.

Veel Brabanders én toeristen genieten namelijk van de mooie Brabantse natuur, maar bezoeken in de praktijk vooral de bij hen bekende gebieden. En dat terwijl Brabant zoveel meer te bieden heeft. Als je maar weet hoe en waar je moet zoeken. Aanleiding voor het voorstel van CDA en PvdA is het grote aantal verschillende websites waarop fietsers en wandelaars zich nu moeten begeven om een fiets- of wandelroute uit te zoeken. Iedere organisatie die een (gedeelte van een) fiets- of wandelroute beheert, heeft namelijk haar eigen platform en een provincie breed overzicht bestaat niet. Een fiets- of wandelroute ‘op maat’ samenstellen is daardoor niet mogelijk.

In het voorstel van CDA en PvdA komt er een integraal digitaal platform, zoals een website, waarop dit wél kan. Het platform moet het fietsers en wandelaars mogelijk maken een route te vinden of te kiezen én daarbij rekening te houden met hun persoonlijke wensen en voorkeuren. Hierbij valt te denken aan lengte van de route, (rolstoel)toegankelijkheid, aanwezigheid van bepaalde dier- of plantensoorten, bezienswaardigheden, horeca enz.

CDA en PvdA willen met het platform fietsers en wandelaars, letterlijk, op weg helpen, en hopen daarmee zoveel mogelijk mensen van binnen én buiten de provincie te inspireren Brabant te gaan ontdekken. Dat zou ook de recreatiesector een enorme impuls kunnen geven. Voor hun initiatiefvoorstel hebben CDA en PvdA overlegd met verschillende organisaties, waaronder VisitBrabant, RECRON, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap.

Helaas bleek er bij stemming onvoldoende steun voor het initiatiefvoorstel te zijn. CDA, SP, PvdA, 50PLUS, Partij voor de Dieren, CU-SGP en Lokaal Brabant stemden voor, VVD, PVV, D66 en GroenLinks stemden tegen. Daarmee was er geen meerderheid.

Omdat het college van Gedeputeerde Staten de gedachte achter het voorstel onderschrijft, heeft gedeputeerde Pauli toegezegd te zullen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om alsnog een digitaal ‘zoek- en vindplatform’ voor wandelaars en fietsers op te zetten. Als CDA zijn we blij met deze toezegging en hopen we dat recreanten snel en nóg beter dan voorheen hun weg zullen vinden in onze prachtige provincie.

Klik op de volgende link om het initiatiefvoorstel van CDA en PvdA in te zien: Initiatiefvoorstel Natuurroutes in Brabant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.