D66 maakt van Brabant een wietplantage

Vrijdag werd (helaas) bekend dat het er alle schijn van heeft dat een meerderheid in de Tweede Kamer steun verleent aan een D66-voorstel om wietteelt voortaan te reguleren. De geboorte van ‘staatswiet’ lijkt zo aanstaande. Gelukkig is er geen meerderheid in de Eerste Kamer en zijn er verkiezingen op komst. De weerstand van het CDA en mijzelf is dus absoluut niet gebroken. Wij blijven felle tegenstanders van het reguleren of legaliseren van wiet(teelt).

D66-Kamerlid Vera Bergkamp baseert haar initiatiefvoorstel op vele veiligheidsargumenten. Het reguleren van wietteelt zou een veiligere samenleving opleveren. Er wordt gesteld dat de brandweer minder vaak zou hoeven uit te rukken voor woningbranden veroorzaakt door illegale wietteelt. Daarnaast zou de regulering zorgen voor minder behoefte aan politiemensen en zouden rechtbanken het rustiger krijgen. Niets is echter minder waar. Feit is dat tussen de 80 en 90 procent van de wietteelt in Brabant bestemd is voor de export. Het D66-voorstel reguleert enkel de Nederlandse markt waardoor het slechts 10 tot maximaal 20 procent van de wiet uit de illegale teelt haalt. Dit percentage is nog hoog ingeschat. Het reguleren van wietteelt zal namelijk niet voorkomen dat er nog steeds (sterkere) wiet illegaal wordt verkocht. Illegale wietteelt in woonhuizen zal dus nog steeds op grote schaal voorkomen, de politie zal nog steeds stevig jacht moeten maken op de criminelen die deze teelt organiseren en rechtbanken zullen nog steeds criminelen moeten vervolgen. Dat Brabant, laat staan Nederland, veiliger wordt door deze D66-plannen slaat dus helemaal nergens op.

Sterker nog, het kweken van staatswiet in reguleerde omgevingen zorgt voor meer onveiligheid. Stel u eens voor: de gemeente beslist dat in uw wijk een grootschalige gemeentelijke wietkwekerij wordt gevestigd. De locatie is compleet openbaar waardoor ook criminelen precies weten waar wiet wordt gekweekt en opgeslagen. Nu al zien we dat criminele bendes wietplantages ‘rippen’. Ze rekenen uit wanneer de wiet rijp is voor de oogst, verzamelen een knokploeg en overvallen de kwekerij om alle verse wiet mee te nemen. Overheidskwekerijen zullen het ultieme doelwit voor deze bendes worden. Vrije, openbaar bekende locaties waar vele kilo’s wiet wordt geteeld. Wiet die een straatwaarde van vele tienduizenden euro’s heeft. Drugscriminelen zullen de verleiding niet kunnen weerstaan. Het gevolg? Onveilige gemeentelijke wietkwekerijen in daardoor onveilige wijken die met duur belastinggeld permanent moeten worden bewaakt door bewapende beveiligers.

Gaat Brabant veiliger worden door het D66-voorstel om wiet te reguleren? Het antwoord is absoluut nee. Wiet reguleren is een schijnoplossing, een heilloze weg. Beter is een totaalverbod op zowel productie als verkoop van wiet: een duidelijk beleid dat de overheid in staat stelt sterk te handhaven. Voor een veiliger Brabant.

1 antwoord
  1. Avatar
    JC zegt:

    Die 80 tot 90 % is niet een feit. Die 10% dus ook niet, en die opmerking over hoe die 10-20% hoog wordt ingeschat heeft ook nul komma nul feitelijke basis.

    Er is ook geen sprake van staatswiet of overheidskwekerijen. Uw leugens en bangmakerij zijn niet meer van deze tijd.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.