CDA: vrees voor meer bureaucratie, regels en juridische onhoudbaarheid rondom wijziging PAS

De Provinciale Statenfractie van het CDA Brabant wil het college van Gedeputeerde Staten a.s. vrijdag vragen stellen over de vermeende wijziging van de Brabantse uitvoering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Aanleiding hiervoor is het bericht in het Eindhovens Dagblad van 19 februari jl. over de op handen zijnde wijziging van de extra stikstofregels die Brabant per 1 juli 2015 heeft ingesteld.

Het CDA was destijds van mening dat de ingevoerde Brabantse PAS-maatregelen niet bijdroegen aan een duurzamere veehouderij, maar enkel zorgden voor méér bureaucratie en een rem op economische ontwikkelingen. Behalve op de inhoud van de plannen was het CDA óók kritisch op het proces. De extra regels van het (destijds) kersverse Brabantse college werden van kracht zonder enig overleg met betrokken organisaties of Provinciale Staten.

Enerzijds ziet de CDA-fractie de heroverweging van de extra Brabantse stikstofregels met blijdschap tegemoet. Anderzijds ziet het CDA haar vrees bevestigd dat de vorige regels te overhaast en met te weinig overleg zijn ingevoerd. “Met de input van maatschappelijke organisaties hadden we deze snelle wijziging wellicht kunnen voorkomen”, stelt Statenlid René Kuijken (woordvoerder). “Ook het CDA wil dit keer graag meedenken om de PAS praktisch én doelmatig uit te voeren in Brabant. Daar betrekken we dan graag de beloofde evaluatie van de huidige stikstofregels bij.” In juli vroeg het college om een extra 2,8 miljoen euro bovenop de toch al torenhoge kosten voor vergunningverlening in het kader van de Natuurbeschermingswet. Het college zegde daarbij toe de kosten en de effectiviteit van de huidige vergunningverlening te evalueren.

Bij de fractie van het CDA leven de volgende vragen voor het college van Gedeputeerde Staten:

  1. Zijn er juridische bezwaren tegen de extra Brabantse regels rondom de PAS, die in juli 2015 van kracht werden? Indien ja, welke?
  2. Kan het CDA er op vertrouwen dat de nieuwe wijziging van de Brabantse regels rondom de PAS juridisch houdbaar is?
  3. Wanneer gaat het college de PAS-maatregel aanpassen?
  4. Hoe wordt Provinciale Staten hierbij betrokken?
  5. Heeft het college de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) ook om input gevraagd, of was haar boodschap slechts een mededeling?
  6. Is het college bereid de PAS aan te passen nadat de huidige regels met Provinciale Staten én maatschappelijke partners zijn geëvalueerd?

René Kuijken
RKuijken@brabant.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.