CDA: “Brabant gaat over zijn eigen omroep”

De Provinciale Statenfracties van CDA en SP willen dat de financiering van regionale omroepen als Omroep Brabant weer via het provinciefonds verloopt en niet langer vanuit de Mediabegroting van het ministerie van OCW. De partijen dienen daartoe een motie in tijdens de Provinciale Statenvergadering op 23 september.

Tot 2014 was de financiering van de regionale omroepen provinciaal geregeld. Daarna werd deze overgeheveld naar de Rijksoverheid. CDA en SP willen dit terugdraaien en roepen het Brabantse college van Gedeputeerde Staten op zich hiervoor te gaan inspannen.

Het CDA vindt dat regionale omroepen van én voor de regio zijn. Zij vervullen een belangrijke regionale functie, bijvoorbeeld bij het brengen van regionaal en lokaal nieuws, én zijn voor mensen heel herkenbaar en nabij. Mede hierom moet je het beheer over het omroepgeld dichtbij regelen, zo dicht mogelijk bij de mensen om wie het gaat. Aldus het CDA.

Fractievoorzitter Marianne van der Sloot (CDA):

“De kracht van de regionale omroep is dat deze herkenbaar en dichtbij is. Dat betekent dat je het beheer van het geld voor deze omroepen ook dichtbij moet regelen en niet ver weg in Den Haag. Brabant gaat over zijn eigen omroep.”

2 antwoorden
 1. Avatar
  Thijs Blom zegt:

  Beste Marianne,

  Wat fijn om te lezen dat er in Brabant provinciale politici zijn, die hun regionale omroep een warm hart toedragen. Ik ben er eerlijk gezegd best een beetje jaloers op, want jouw collega’s in Zuid-Holland hebben minder warme gevoelens en dat hebben we bij RTV Rijnmond in het verleden gemerkt, doordat we flink gekort werden. Je zult begrijpen, dat we erg blij waren toen in 2014 de financiering naar het Rijk ging. Dat maakte een eind aan de situatie, dat je als regionale omroep voor de hoogte van de subsidie afhankelijk was van de liefde van jouw provinciebestuur. Jij wilt die situatie nu graag terug (laten) draaien. Natuurlijk doe je dat voor ‘jouw’ omroep, maar realiseer je dat andere regionale omroepen daardoor juist schade kunnen oplopen. En eerlijk gezegd vind ik het niet zo goed om de financiering van een omroep (weer) neer te leggen bij een instantie, die door diezelfde omroep kritisch gevolgd moet worden.

  vriendelijke groet,
  Thijs Blom
  voorzitter OR RTV Rijnmond

  Beantwoorden
 2. Avatar
  wil van der kruijs zegt:

  Ik zou het waarderen als de CDA-fractie zich ook zo helder zou uitspreken over de positie van de lokale omroepen. Het zou ook goed zijn om de positie van de regionale omroepen te verbinden met die van de lokale omroepen .

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.