Op 22 januari jl. debatteerde Provinciale Staten over de Brabantse vrijetijdseconomie. Namens het CDA voerde Statenlid Marcel Deryckere het woord.

Het CDA gelooft in een succesvolle toekomst voor de Brabantse vrijetijdseconomie: van grote spelers als de Efteling en de Beekse Bergen tot kleinere trekkers als Recreatieboerderij Pukkemuk in Dongen. Zij zijn het visitekaartje van Brabant én van de Brabanders. Dankzij hen kan Brabant het Orlando van Europa worden, dé plek om je vrije tijd op aangename wijze door te brengen.

Mede daarom stemde het CDA in met het verstrekken van twee geldleningen aan de Efteling en de Beekse Bergen, die beide bedrijven in staat stellen het aantal verblijfsaccomodaties voor hun gasten, zoals vakantiehuisjes, uit te breiden. Heel Brabant kan daarvan profiteren, omdat we nóg meer toeristen uit binnen- en buitenland kunnen verwelkomen.

Voorwaarde voor onze steun aan de geldlening aan de Beekse Bergen was het ijveren voor een verkorting van de duur van deze lening. Een lening met een looptijd van 20 jaar is erg risicovol, dat moet korter kunnen.

Daarnaast zou het CDA graag zien dat meer vrijetijdsondernemers dan alleen de Efteling en de Beekse Bergen een lening bij de provincie gaan aanvragen, zodat ook kleinere recreatiebedrijven de mogelijkheid krijgen om te groeien. Wij willen niet alleen investeren in de top, maar óók in de basis van onze vrijetijdssector.

Tenslotte is het CDA zeer enthousiast over het opzetten van een zgn. Leisure-ontwikkelfonds, een fonds van waaruit kleinere initiatieven een lening tot maximaal 500.000 euro kunnen krijgen. In onze ogen is dit een fantastische manier om nieuwe en innovatieve ideeën een kans te geven en de vrijetijdssector in Brabant verder vooruit te helpen.

Het CDA roept dan ook alle vrijetijdsondernemers in Brabant op om een beroep op het fonds te doen, door met nieuwe ideeën te komen en een aanvraag voor een lening te doen.

Samen maken we van Brabant het Orlando van Europa!

Marcel Deryckere
MDeryckere@brabant.nl

Klik op de volgende link en lees de volledige spreektekst van Marcel terug: Spreektekst Marcel Deryckere Leisure-onwikkelfonds en -leningen (22 januari 2016).